ℹ️ Studiekeuze voor ouders

Help, mijn kind moet een studiekeuze maken!

Niet alleen alleen voor aankomende studenten is het soms moeilijk om een studiekeuze te maken. Ouders kunnen er ook slapeloze nachten van hebben! Natuurlijk wil je dat jouw kind gelukkig is met de keuze van zijn of haar studie, maar je vindt het ook belangrijk dat zij later een goed baanperspectief hebben.

Jongeren zitten nog volop in de fase van hersenontwikkeling, dus plannen, organiseren en ver vooruit kijken is vaak lastig. Hierdoor kunnen zij niet alle gevolgen van een studiekeuze goed overzien.

Ook kunnen bij zowel de ouders als bij de student de locatie van de studie en de studiekeuze van vrienden een belangrijke rol spelen.

Omdat je als ouder je kind als beste kent is het belangrijk om mee te denken over de studiekeuze en hierbij een ondersteunende rol te spelen.

Komen jullie er samen niet uit? Dan is het goed om een studiekeuzecoach in te schakelen. Bij Shift Coaching kijken we met een frisse blik en gebruiken we met de Birkman©️ methode een bewezen instrument om inzicht te krijgen in de persoonlijkheid en de behoeftes van jouw kind. Met deze professionele ondersteuning wordt het kiezen van de juiste studie een stuk makkelijker!

Hoe helpt Shift Coaching met het kiezen van de juiste studie?

Shift Coaching maakt in het studiekeuzetraject gebruik van de Birkman©️ methode.

Door middel van een vragenlijst onderzoeken we persoonlijke interesses en gedragsstijl. Er wordt ook gekeken naar wat mensen motiveert, hoe zij zich gedragen in stressvolle situaties en hoe zij effectiever kunnen functioneren. Bovendien geeft het de verwachtingen die mensen hebben weer. In tegenstelling tot snelle online testjes krijg je bij deze methode een volledig beeld van iemand. In de gesprekken die volgen bespreken we met jouw dochter of zoon de rapportage van de vragenlijst en gaan we samen op zoek naar een passende studierichting. Alle resultaten van dit traject worden samengevat. Op een later moment kan dit weer van pas komen bij het schrijven van een goede motivatiebrief of bij een sollicitatiegesprek.

Studiekeuze Coaching in een vogelvlucht

🤝

1: Intake

We bespreken waar je hulp bij kunt gebruiken en hoe we dit samen gaan aanpakken

📝

2: rapportage

We spreken rapportage van de door jou ingevulde vragenlijst door

💡

3: mogelijkheden

We gaan verder in op jouw kwaliteiten en onderzoeken de mogelijkheden

⚖️

4: resultaat

We maken de balans op en kijken samen welke studies het beste bij je passen

Hoe ziet het coachingstraject er uit?

Ieder studiekeuzetraject begint met een gratis intakegesprek.

Tijdens dit gesprek kijken we of er een klik is tussen het kind en de coach en bespreken we wat de studiekeuzevraag is. Als ouder ben je bij dit gesprek van harte welkom.

Het daadwerkelijke coachingstraject start met het invullen van de Birkman©️ vragenlijst. Deze vragenlijst wordt door de (aankomende) student zelf, via een link, ingevuld.

De vervolggesprekken worden alleen met jouw kind gevoerd. Hierin gaat de coach verder in op de rapportage van de vragenlijst. Er wordt onder andere gekeken naar de persoonlijkheid van het kind en de verwachtingen die jouw zoon of dochter heeft. Zo ontstaat duidelijke inzicht in beroepsmatige belangstelling, drijfveren en stressgedrag.

Jouw kind gaat ook zelf actief aan de slag! Door op zoek te gaan naar informatie, en door het (online) bezoeken van open dagen, ontstaat er een beeld en een gevoel bij een studierichting. Gesprekken met jou als ouder, vrienden of toekomstige studiegenoten èn de extra opdrachten van de coach helpen verder bij het maken van een passende studiekeuze.

Het standaard studiekeuze traject bestaat een Birkman© rapportage, 4 gesprekken van 1 tot 2 uur. 

Kosten Studiekeuze traject: 650 euro incl. btw.

 

Zo help je als ouder je kind bij het maken van een studiekeuze

Natuurlijk wil je als ouder helpen bij het maken van de juiste studiekeuze. Dat is logisch, je kent jouw eigen kind het beste en je hebt ook het beste met hen voor. Maar niet alle goedbedoelde adviezen worden aangenomen. Kun je wel wat hulp gebruiken? Hieronder volgen een paar tips: 

Hoewel jongeren het niet direct zullen toegeven is de mening van hun ouders best van betekenis als het gaat om belangrijke beslissingen zoals een studiekeuze. Toch zitten zij niet altijd te wachten op allerlei adviezen. Beter is om vooral goed te luisteren en niet te snel te oordelen.

Stel open vragen zoals:

  • Wat lijkt je leuk aan deze opleiding/Waarom kies je voor deze studie
  • Hoe zie je de komende jaren voor je
  • Hoe kan ik je hierbij helpen

Door op deze manier in gesprek te gaan en goed te luisteren motiveer je jouw zoon of dochter na te denken over de mogelijkheden en zelf keuzes te maken. Je kunt ook vertellen over jouw eigen twijfels bij het kiezen van een studie en hoe je dit toen hebt aangepakt. Onthoud dat veel korte gesprekjes vaak meer effect hebben dan een enkel (zwaar) gesprek.

Stimuleer je kind om open dagen of meeloopdagen te bezoeken.

Wanneer je dit samen doet krijg je ook als ouder een indruk van de studie. Dit kan helpen om het gesprek over de studiekeuze aan te gaan.

Bezoek de dagen doelgericht. Maak van te voren een overzicht van de studies waar zij meer over willen weten en maak eventueel een lijst met vragen die er (nog) over de studie zijn.

Moedig jouw kind aan om vooral vragen te stellen aan de aanwezige studenten. Juist zij kunnen een goed beeld geven van wat je kunt verwachten.

Proef de sfeer en deel de opgedane ervaringen met elkaar.

Heeft jouw kind een ‘droombaan’ op het oog?

Kijk eens rond in jouw eigen netwerk of iemand dezelfde studierichting heeft gedaan of in dezelfde branche werkzaam is. Dit kan iemand zijn die je via jouw eigen werk kent, maar ook een vroegere buur, een oom of tante of iemand uit de kennissenkring. Door jouw zoon of dochter met hen in gesprek te laten gaan krijgen ze een goede indruk van wat deze droombaan inhoudt.

Tot slot: laat je eigen verwachtingen los. Zie je de studierichting zelf niet helemaal zitten maar bloeit jouw kind helemaal op tijdens een open dag? Dan is de keuze eigenlijk al gemaakt.

Scroll to Top