Een studie kiezen, niet zo makkelijk als het lijkt
Sta je op het punt een studie te kiezen, maar weet je niet (zeker) wat er bij je past? Of ben je aan een studie begonnen en is het toch niet wat je ervan dacht? Moet je binnen je studie een specialisatie kiezen, maar vind je alles even leuk? Of heb je een tussenjaar en zoek je een nuttige invulling?
Dan kan shift Coaching je helpen.
We hebben in Nederland de luxe van een groot aanbod aan studiemogelijkheden. Zowel wat betreft richting en niveau als wat betreft locatie. Maar veel keuzes hebben, maakt het leven niet automatisch makkelijker. Wat is de juiste keuze?
Het antwoord op die vraag is natuurlijk helemaal afhankelijk van jou, van wie jij bent en waar jij gelukkig van wordt. Heb je dat nog niet zo scherp? Dan zoeken we dat samen uit!
🤔📚
De juiste methode
Om te weten wat je echt wilt en waar je gelukkig van wordt moet je weten wie je bent. Shift Coaching helpt je om dat uit te zoeken.
Je vult een persoonlijkheidstest in die jou al de nodige inzichten zal geven. Je ziet wat je sterke punten zijn, waar je energie van krijgt en welke omgeving bij je past. Ook zul je ontdekken op welke punten je jezelf kunt ontwikkelen, tegen welke situaties je minder goed kunt en wat jou stress oplevert.
Samen bespreken we de uitslag van de test om er verdieping in aan te brengen en betekenis aan te geven.
Met het zelfinzicht dat je hiermee opdoet, wordt het makkelijker om te bepalen welke studierichting het beste bij je past.
Samen aan de slag!
Ieder coachingstraject begint met een gratis intakegesprek.
We kijken of er een klik is met de coach en wat jouw verwachtingen zijn. Daarna wordt de persoonlijkheidstest afgenomen. De uitslag bespreken we samen in een aantal vervolggesprekken. Zo zoeken we samen naar wat bij jou past.
In de periode tussen deze gesprekken ga je zelf ook op onderzoek.
Welke studies hebben jouw interesse en wat kun je daarvan verwachten? Door zelf op zoek te gaan naar informatie en door het bezoeken van open dagen krijg je er een beeld en een gevoel bij. Gesprekken met vrienden of toekomstige studiegenoten en de extra opdrachten van de coach helpen je verder bij het maken van je keuze. Aan het einde van het coachingstraject ben je een stuk wijzer geworden over jezelf en weet je welke studie(richting) het beste bij je past. Met de hulp van Shift Coaching verschijn je zo vol vertrouwen en enthousiasme aan de start van je studie!
Met Shift Coaching in 4 stappen van voorzet naar score!
🤝
1: Intake
We bespreken waar je hulp bij kunt gebruiken en hoe we dit samen gaan aanpakken
📝
2: rapportage
We spreken rapportage van de door jou ingevulde vragenlijst door
💡
3: mogelijkheden
We gaan verder in op jouw kwaliteiten en onderzoeken de mogelijkheden
⚖️
4: resultaat
We maken de balans op en kijken samen welke studies het beste bij je passen
Help, mijn kind moet een studiekeuze maken!
Niet alleen voor aankomende studenten is het soms moeilijk om een studiekeuze te maken. Ouders kunnen er ook slapeloze nachten van hebben! Natuurlijk wil je dat jouw kind gelukkig is met de keuze van zijn of haar studie, maar je vindt het ook belangrijk dat hji of zij later een goed baanperspectief heeft.
Jongeren zitten nog volop in de fase van hersenontwikkeling, dus plannen, organiseren en ver vooruit kijken is vaak lastig. Hierdoor kunnen zij niet alle gevolgen van een studiekeuze goed overzien.
Ook kunnen bij zowel de ouders als bij de student de locatie van de studie en de studiekeuze van vrienden een belangrijke rol spelen.
Omdat je als ouder je kind als beste kent is het belangrijk om mee te denken over de studiekeuze en hierbij een ondersteunende rol te spelen.
Komen jullie er samen niet uit? Dan is het goed om een studiekeuzecoach in te schakelen. Bij Shift Coaching kijken we met een frisse blik en gebruiken we bewezen instrumenten om inzicht te krijgen in de persoonlijkheid en de behoeftes van jouw kind. Met deze professionele ondersteuning wordt het kiezen van de juiste studie een stuk makkelijker!
Zo help je als ouder je kind bij het maken van een studiekeuze
Natuurlijk wil je als ouder helpen bij het maken van de juiste studiekeuze. Dat is logisch, je kent jouw eigen kind het beste en je hebt ook het beste met hen voor. Maar niet alle goedbedoelde adviezen worden aangenomen. Kun je wel wat hulp gebruiken? Hieronder volgen een paar tips:
Hoewel jongeren het niet direct zullen toegeven is de mening van hun ouders best van betekenis als het gaat om belangrijke beslissingen zoals een studiekeuze. Toch zitten zij niet altijd te wachten op allerlei adviezen. Beter is om vooral goed te luisteren en niet te snel te oordelen.
Stel open vragen zoals:
- Wat lijkt je leuk aan deze opleiding/Waarom kies je voor deze studie
- Hoe zie je de komende jaren voor je
- Hoe kan ik je hierbij helpen
Door op deze manier in gesprek te gaan en goed te luisteren motiveer je jouw zoon of dochter na te denken over de mogelijkheden en zelf keuzes te maken. Je kunt ook vertellen over jouw eigen twijfels bij het kiezen van een studie en hoe je dit toen hebt aangepakt. Onthoud dat veel korte gesprekjes vaak meer effect hebben dan een enkel (zwaar) gesprek.
Stimuleer je kind om open dagen of meeloopdagen te bezoeken.
Wanneer je dit samen doet krijg je ook als ouder een indruk van de studie. Dit kan helpen om het gesprek over de studiekeuze aan te gaan.
Bezoek de dagen doelgericht. Maak van te voren een overzicht van de studies waar zij meer over willen weten en maak eventueel een lijst met vragen die er (nog) over de studie zijn.
Moedig jouw kind aan om vooral vragen te stellen aan de aanwezige studenten. Juist zij kunnen een goed beeld geven van wat je kunt verwachten.
Proef de sfeer en deel de opgedane ervaringen met elkaar.
Heeft jouw kind een ‘droombaan’ op het oog?
Kijk eens rond in jouw eigen netwerk of iemand dezelfde studierichting heeft gedaan of in dezelfde branche werkzaam is. Dit kan iemand zijn die je via jouw eigen werk kent, maar ook een vroegere buur, een oom of tante of iemand uit de kennissenkring. Door jouw zoon of dochter met hen in gesprek te laten gaan krijgen ze een goede indruk van wat deze droombaan inhoudt.
Tot slot: laat je eigen verwachtingen los. Zie je de studierichting zelf niet helemaal zitten maar bloeit jouw kind helemaal op tijdens een open dag? Dan is de keuze eigenlijk al gemaakt.